Londen heeft plutonium voor 17.000 Nagasaki-bommen

Icoon BuitenlandsGroot-Brittannië heeft meer dan honderd ton plutonium. Dat is genoeg voor 17.000 atoombommen ter grootte van de bom die in 1945 op Nagasaki viel. Dat blijkt uit een onderzoek van het Britse wetenschappelijk instituut Royal Society dat vrijdag in Londen verscheen.

De voorraden plutonium, die de afgelopen tien jaar zijn verdubbeld, zijn het gevolg van het opwerken van gebruikte splijtstofstaven in kernreactoren voor hergebruik. Het onderzoeksbureau pleit er daarom voor de opwerking van uranium te stoppen.

Plutonium is een van de meest giftige en gevaarlijke stoffen. Het ontstaat wanneer gebruikte splijtstofstaven worden opgewerkt voor hergebruik. Het plutonium en uranium dat hierbij ontstaat, kan in een bepaalde samenstelling (MOX) worden gebruikt als brandstof in kernreactoren.

In pure vorm kan plutonium ook worden gebruikt voor het maken van atoombommen. In de bom op Nagasaki zat zes kilogram plutonium. De onderzoekers waarschuwen dat het uiterst gevaarlijke materiaal niet in verkeerde handen mag komen.