Slachtoffer Wijsmuller pleit Holleeder vrij

Icoon JustitieJohn Wijsmuller, een van de vermeende afpersingsslachtoffers van Willem Holleeder en een tweetal medeverdachten, houdt staande dat hem niets is overkomen.

Wijsmuller verscheen vanochtend als getuige in het proces tegen Holleeder c.s. Hij liet zich daarbij vergezellen door zijn advocaat, J. Italianer. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt Holleeder, Senol T. en Ozan T. ervan dat zij vastgoedhandelaar Wijsmuller op verschillende manieren grote geldbedragen afhandig hebben gemaakt. Daarbij zou ook fysiek geweld zijn gebruikt.

Officier van justitie Koos Plooij confronteerde Wijsmuller in de rechtszaal met een aantal afgeluisterde telefoongesprekken, daterend uit 1998. Senol T., de verdachte die inmiddels voortvluchtig is, neemt aan al die gesprekken deel. Volgens Plooij valt eruit op te maken dat Wijsmuller destijds onder grote druk is gezet om te betalen.

Wijsmuller verklaarde vandaag dat dat geenszins het geval is geweest. Hij benadrukte dat hij een langdurige, vriendschappelijke relatie heeft gehad met T., die hij bovendien inzette als intermediair bij een aantal vastgoedtransacties. ''Ik heb nooit het idee gehad dat T. op mijn geld uit was'', aldus Wijsmuller. Ook in het vooronderzoek heeft Wijsmuller consequent ontkend dat hij is afgeperst.

In een afgeluisterd gesprek tussen T. en een vriend maakt T. melding van het feit dat hij iemand met wie hij een afspraak had in het Apollohotel in Amsterdam ''een paar klappen'' heeft gegeven. Volgens Plooij was Wijsmuller het slachtoffer van die mishandeling. ''Ik heb nooit klappen gehad van T.'', aldus een gedecideerde Wijsmuller.