:-) is jarig

:-)De smiley is jarig. Het eerste en wereldberoemdste emoticon wordt 25 jaar. Prof. Scott E. Fahlman gebruikte :-) voor het eerst op 19 september 1982 in een elektronische boodschap aan zijn studenten. Nadat een studentengrap over een besmetting op de universiteit voor onrust had gezorgd, was er een debat ontstaan over de grenzen van de humor binnen de instelling. Fahlman stelde een symbooltje voor om aan te geven welke boodschappen niet helemaal serieus bedoeld zijn.

Om de verjaardag te vieren wordt nu een feestje gegeven op de Carnegie Mellon University in Pittsburgh in de Amerikaanse staat Pennsylvania.

"Ik vraag me wel eens af," mijmert Fahlman nu, "hoeveel miljoenen mensen deze tekens hebben getypt. Hoeveel mensen hun hoofd hebben gedraaid om een smiley te bekijken in al die 25 jaar. Fascinerend om te zien hoe dit fenomeen is gegroeid van iets wat ik in tien minuten bedacht naar iets wat over de hele wereld wordt gebruikt."

Toch heeft dat ook nadelen. Dat bijvoorbeeld de Windows Messenger tegenwoordig keurige plaatjes van smileys gebruikt, betreurt Fahlman. "Persoonlijk vind ik dat het jolige karakter ervan dan verloren gaat."

Met dank aan MiesMouse, Blind_Guardian en Pfishy voor de submit.