Ankara wil af van hoofddoekverbod op universiteiten

De Turkse premier Tayyip Erdogan wil af van het geldende verbod op het dragen van hoofddoeken op universiteiten. Hij wil in de nieuw op te stellen grondwet laten vastleggen dat het vrouwen toegestaan moet zijn op staatsuniversiteiten de haren te bedekken.

''Het recht op hoger onderwijs kan niet worden ingeperkt door hetgeen een vrouw draagt. In westerse maatschappijen zijn daar geen problemen mee maar in Turkije wel en ik geloof dat het de eerste plicht is van politici dit probleem op te lossen'', aldus de regeringsleider tegen de krant Financial Times.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens bepaalde in 2005 nog in een hoger beroepszaak dat er met het Turkse hoofddoekverbod op universiteiten juridisch niets mis was. De 17 rechters in Straatsburg oordeelde toen dat het Turkse hoofddoekverbod voorkomt dat een godsdienst voorgetrokken wordt.

Premier Erdogan en zijn islamitische AKP-partij willen al langer van het verbod af. Erdogans dochters studeren zelf in de VS, omdat ze daar wel hun hoofddoek mogen dragen. Ook in Nederland studeren een aantal vrouwen uit Turkije, omdat ze in eigen land geen hoofddoek op mogen.