Oppositie kraakt miljoenennota af

Icoon PolitiekDe oppositie heeft vanmiddag de miljoenennota voor 2008 van het kabinet afgekraakt. Volgens de VVD geeft de regering volgend jaar miljarden euro's extra uit ''en laat hardwerkende Nederlanders opdraaien voor de kosten.''

VVD-leider Mark Rutte stelde dat ''het meest linkse kabinet sinds jaren'' het geld en de aandacht aan de verkeerde zaken besteedt. Van hem krijgt het kabinet een onvoldoende voor het beleid voor integratie en immigratie, veiligheid en de bestrijding van files. De boodschap voor de burgers is volgens Rutte ''betalen, betalen, betalen''.

De Socialistische Partij (SP) betreurt het dat de regering met de PvdA het beleid van de vorige kabinetten niet terugdraait. Jan Marijnissen vindt dat het kabinet te weinig in het onderwijs investeert en wijst de eigen bijdrage in de zorg af. Volgens de SP-leider kan het ''echt socialer en menselijker''. Zo zou er meer geld naar de publieke sector en armoedebestrijding moeten gaan.

GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema mist in de miljoenennota concrete maatregelen om het klimaatprobleem tegen te gaan. Het is allemaal veel te vrijblijvend vindt de partij.

'Gruwelkabinet'
Geert Wilders (PVV) noemde het een ''gruwelijke'' miljoenennota die SP-beleid uitstraalt. ''Dit linkse gruwelkabinet doet alles om het leven van de gewone burger duur en zuur te maken'', aldus Wilders die het ook ''vreselijk'' vindt dat de regering niets doet om de immigratie en islamisering te stoppen.

Fractieleider Bas van der Vlies van de SGP zei dat ondanks ''mooie woorden'' het gezin bij dit kabinet niet beter af is. ''De rekening moet betaald worden door de éénverdieners en de doorsnee–verdieners.''

De partij voor de Dieren stelt dat de economie ''het weer gewonnen heeft'' van de ecologie. ''Dit kabinet heeft geen oog voor dieren'', aldus Marianne Thieme.

Positief
Voornamelijk zeer positief waren de drie regeringsfracties van PvdA, CDA en ChristenUnie.

De PvdA noemt de begroting ''ongekend sociaal''. Volgens fractievoorzitter Jacques Tichelaar ''maakt de PvdA het verschil. De vervuilers betalen en de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten.'' Hij kondigde wel aan, in antwoord op kritiek van de SP, dat hij morgen komt met plannen voor armoedebestrijding, met name voor de ''300.000 kinderen die in armoede leven''.

CDA en CU waren maar op een puntje negatief. Beiden zijn het niet eens met de bezuiniging op de kinderbijslag die de regering van plan is in 2010 door te voeren. Zeer te spreken zijn ze over het ''goede toekomstgerichte beleid met aandacht voor gezinnen, zwakkeren en duurzaamheid''.