'Kabinet stoomt Nederland niet klaar voor 2050'

Icoon Politiek Dagblad De Pers heeft een open brief in artikelvorm geschreven, waarin de krant het kabinet oproept daadkracht te tonen. In plaats van "een typisch consensusstuk" als het huidige kabinetsbeleid, moet er begonnen worden met de aanleg van een zweeftrein tegen files, een nieuw Almere tegen de woningnood, een nieuwe kerncentrale en het verminderen van de bestuurslagen. Die zouden Nederland voorbereiden op het jaar 2050.

Vooral op woninggebied roept de krant het kabinet op om actie te ondernemen. Er moet een nieuwe stad voor 400.000 inwoners aangelegd worden in de Flevopolder. Ook moet de doorstroming op de woningmarkt verbeterd worden door de hypotheekrenteaftrek af te bouwen en de huursubsidie af te schaffen. Om de mobiliteit te garanderen moeten alle grote steden in de Randstad verbonden worden door middel van een zweeftrein.

Op onderwijsgebied moeten de MAVO en de LTS terugkeren. Bovendien moet er een nieuw schoolvak 'burgerschap' komen om alle jongeren (niet alleen allochtonen) de waarden te leren die passen bij de samenleving. Ook moet de maatschappelijke stage er komen. De ontwikkelingshulp moet op de schop. Niet zomaar geld naar arme landen, maar investeringen in langdurige projecten om de stabiliteit van de landen te vergroten.

Meer geld kan er verdiend worden door de hervorming van bestuurslagen. "Zes provincies voor een staatje van 16 miljoen inwoners voldoet". Ook het exporteren van kernenergie kan geld opleveren. In plaats van het bouwen van vijf kolencentrales wil De Pers een nieuwe kerncentrale. Dat is beter voor het klimaat en aanbevolen door het atoomagentschap IAEA.

Volgens het dagblad zijn al deze plannen mogelijk. Het artikel is gebaseerd op onderzoeken die voor het kabinet uitgevoerd zijn.
Submitter:  Bron: De Pers