Regering VS niet blij met uitspraak Microsoft

Icoon DigitalIn de VS is de uitspraak van Europese rechters tegen de Amerikaanse softwaregigant Microsoft met verbazing en ergernis ontvangen. Het Amerikaanse ministerie van Justitie verklaarde dat de beslissing van het Europese Gerecht van Eerste Aanleg de consument meer kwaad dan goed doet.

De Europese rechters oordeelden gisteren dat de Europese Commissie in 2004 Microsoft terecht een boete had opgelegd van 497 miljoen euro wegens misbruik van zijn dominante marktpositie. Volgens Thomas Barnett, hoofd van de antimonopolie-afdeling van het ministerie, verstikt de beslissing de innovatie en werkt het ontmoedigend op de concurrentie tussen bedrijven. En dat is ongunstig voor de consument, aldus Barnett.

Ook Amerikaanse brancheorganisaties klaagden over de gevolgen van de uitspraak voor innovatie. Ze spreken van een gebrek aan respect voor intellectueel eigendom. Een woordvoerder van de brancheorganisatie van technologiebedrijven verklaarde dat er nu een ''donkere periode aanbreekt voor kleine en grote technologiebedrijven, met een hoge mate van onzekerheid rond de bescherming van intellectueel eigendom''.

In de Verenigde Staten stond Microsoft eerder ook terecht wegens misbruik van zijn marktpositie, maar de jarenlange rechtszaken liepen voor Microsoft veelal met een sisser af. Volgens Barnett ''beschermt de Amerikaanse monopoliewetgeving de concurrentie, niet de concurrenten''.