OM verdenkt verdachte van negen liquidaties

Icoon MisdaadHet Openbaar Ministerie verdenkt Jesse Remmers waarschijnlijk van betrokkenheid bij aanzienlijk meer liquidaties dan tot dusver bekend was. Remmers zit al geruime tijd vast in Marokko en het OM heeft om zijn uitlevering gevraagd.

Remmers is mogelijk bij negen liquidaties betrokken, waaronder die van Heineken-ontvoerder Cor van Hout in 2003. Dat bleek gisteren tijdens een pro-formazitting in de zaak tegen Sjaak B., verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie van de Amsterdamse kroegbaas Thomas van der Bijl. B.'s raadsman noemde de lijst namen van geliquideerde personen waarbij Jesse Remmers een rol zou hebben gespeeld, volgens kroongetuige Peter la Serpe.

Persofficier van justitie Hanneke Festen kon en wilde gisteren niet bevestigen of Remmers' uitlevering is gevraagd in verband met de negen zaken. Het OM wil over de kwestie-Remmers niet meer kwijt dan dat zijn uitlevering is gevraagd voor de moord op Van der Bijl en de moord op Kees Houtman. Van de liquidatie van laatstgenoemde wordt ook Peter la Serpe verdacht. Gisteren werd bekend dat het OM niet meer dan 8 jaar tegen hem zal eisen.

Zestien jaar
Uitgangspunt voor de strafeis is een gevangenisstraf van 16 jaar, aldus het OM. Gezien het belang van de verklaringen van La Serpe voor de oplossing van een groot aantal (voorgenomen) liquidaties, heeft het OM toegezegd de helft van de voorgenomen straf te eisen. De deal, die het OM maandag aan diverse liquidatiedossiers toevoegde, is inmiddels goedgekeurd door het college van procureurs-generaal en getoetst en rechtmatig bevonden door de rechter-commissaris.

De 42-jarige La Serpe heeft verklaard dat hij de liquidatie van Kees Houtman samen met Jesse Remmers heeft gepleegd. Houtman werd in november 2005 bij zijn villa in Amsterdam-Osdorp doodgeschoten. Hij geldt als een van de afpersingsslachtoffers van Willem Holleeder.

Afpersingspraktijken
Diens naam viel gisteren ook tijdens een pro-formazitting rond de moord op Willem Endstra, eveneens vermeend slachtoffer van de afpersingspraktijken van Holleeder. Officier van justitie Michiel van IJzendoorn zei dat Holleeder en diens veronderstelde criminele partner Dino S. mogelijk de opdrachtgevers voor de moord op Endstra zijn geweest. Dino S. staat in verband met nog meer liquidaties internationaal gesignaleerd.

De rechtbank bepaalde dat de drie verdachten in de zaak-Endstra voorlopig nog vast blijven zitten. Een vierde verdachte zit vast in Suriname en wacht op zijn uitlevering naar Nederland. Justitie zoekt nog naar meer verdachten in deze zaak.