Scherpere beelden op Google Earth

Icoon InternetBinnenkort zullen de beelden op Google Earth nog scherper zijn dan ze al waren. Morgen wordt Worldview 1 gelanceerd door DigitalGlobe, de leverancier van satellietbeelden aan onder andere Google Earth. Met deze satelliet zullen de scherpere beelden geregistreerd worden.

De nieuwe satelliet gaat elke dag een oppervlakte van 600 duizend vierkante kilometer fotograferen. Worldview 1 kan dankzij nieuwe technologie objecten registreren met een grootte van 3 tot 7,5 meter. Ook de oude kunstmaan, Quickbird, zal beelden blijven registreren. In zijn eentje zou Quickbird een week nodig gehad hebben voor dezelfde hoeveelheid informatie. De Amerikaanse overheid heeft het project met 500 miljoen dollar financieel gesteund.

Commerciële verkoop van de beelden is inmiddels goedgekeurd door het Pentagon, mits er geen details ter grootte van een halve meter zichtbaar zijn. Ook heeft DigitalGlobe plannen om voor het einde van 2008 een derde satelliet te lanceren zodat de kunstmanen samen meer dan één miljoen vierkante kilometer per dag kunnen registreren in een hoge resolutie.