EU-rechters keuren boete voor Microsoft goed

Icoon DigitalDe boete van 497 miljoen euro die de Amerikaanse softwaregigant Microsoft in 2004 van de Europese Commissie kreeg, hoeft niet te worden ingetrokken. Dat blijkt uit het arrest van het Gerecht van Eerste Aanleg bij het EU-Hof van Justitie in Luxemburg.

Brussel had de boete gegeven wegens misbruik van een dominante marktpositie door Microsoft. Het beroep dat Microsoft indiende, is nu afgewezen door de dertien rechters.

Met de uitspraak komt de al negen jaar durende strijd tussen Microsoft en de Europese Commissie tot een voorlopige tussenstand, met eurocommissaris Neelie Kroes (Mededinging) als tussentijdse winnaar. Kroes liet onmiddellijk weten dat ze de uitspraak te verwelkomt.

Het conflict begon in december 1998 toen een concurrent van Microsoft, Sun Microsystems, bij de commissie in Brussel klaagde over de dominante marktpositie van het bedrijf van oprichter Bill Gates.

Dat leidde er in maart 2004 toe dat de commissie Microsoft een boete gaf van 497 miljoen euro. Microsoft ging daartegen in beroep. Het gerecht in Luxemburg gaf de Europese Commissie op vrijwel alle punten gelijk.

Met dank aan Shymphony-X en Walter_Sobchak voor de submit.