'Vlaming heeft suïcidaal karakter'

Icoon BelgieHet 'nationale karakter' van de Vlaming wordt onder andere vorm gegeven door zelfmoord. Dat is de mening van de Vlaamse professor Kees Van Heeringen van het Universitair Ziekenhuis Gent. Bij onze zuiderburen komt zelfmoord twee maal zoveel voor als in ons land. Binnen Europa is alleen in Finland sprake van een hoger aantal zelfdodingen per duizend inwoners.

De oorzaak hiervan zou liggen in de verwerking van emotionele problemen. De Vlaming praat er niet graag over met zijn familie, vrienden en hulpverleners. Daarnaast menen Vlamingen dat ze meer ingrijpende gebeurtenissen ervaren dan de gemiddelde Nederlander. Tot slot zou de snelle verandering van Vlaanderen debet zijn. Van een arme, agrarische en katholieke samenleving, naar een rijke en bijna volledig ontkerkelijkte maatschappij, in een tijdsbestek van nog geen twee generaties. Ierland, dat de afgelopen tien jaar nog veel sneller is geëvolueerd, kent eveneens een hoog zelfmoordcijfer. Ook de Baltische staten kennen dit verschijnsel.

Volgens de professor ligt de oplossing in acceptatie. "Mensen moeten leren te aanvaarden dat men zich slecht mag voelen en dat je dan hulp kan zoeken. Dit is onderdeel van het 'nationaal karakter'. Zoiets bestaat wel degelijk en het speelt een rol in deze problematiek", aldus Van Heeringen.