Cel en tbs geŽist na dreigmails aan Wilders

Zo'n 150 dreigmails stuurde een 33-jarige vrouw uit Tilburg tot medio januari van dit jaar naar Tweede Kamerlid Geert Wilders. De mails bevatten teksten als ''Neem je ereplaats in bij Saddam'' en ''De dood zit op je hielen''. De vrouw dacht er mee weg te komen door gebruik te maken van computers van de openbare bibliotheek en het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) in Tilburg. Toch werd ze na speurwerk van de politie op 15 januari gearresteerd.

Voor de rechter verklaarde de vrouw gisteren dat ze Wilders niets had willen aandoen, maar alleen duidelijk had willen maken dat ze het niet eens was met zijn politieke standpunten.

De officier van justitie dacht daar anders over. Tijdens haar arrestatie verscheurde ze namelijk een vel papier met daarop de namen van leden van de Hofstadgroep. In haar woning vond de politie informatie over wapenhandelaren en de adresgegevens van een lid van de partij van Wilders. Het bedreigen van Wilders noemde de officier ''een aantasting van de democratie''.

Volgens een uitgebreid psychiatrisch onderzoek lijdt de vrouw aan een persoonlijkheidsstoornis, en is tbs met dwangverpleging nodig om herhaling te voorkomen. Het OM eiste daarom ťťn jaar cel en tbs tegen de vrouw. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.