Homobrief koningin schokt protestanten

Icoon homonieuwsEen brief van koningin Beatrix, waarin ze haar steun betuigt voor de Nederlandse homobeweging, houdt maanden na verzending de gemoederen nog bezig in de Gereformeerde Bond. De Gereformeerde Bond, een orthodoxe beweging binnen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) is een fel tegenstander van de homo-emancipatiebeweging en een groot liefhebber van het koningshuis. De secretaris van de Gereformeerde Bond, Piet Vergunst, zegt vandaag in Trouw dat hij zich niet kan voorstellen dat de koningin zich zo positief geuit heeft over homo's.

De aanleiding van de brief van de koningin was een uitnodiging om de kerkdienst voorafgaand aan Roze Zaterdag in Bergen op Zoom bij te wonen. Ze schreef dat ze helaas te laat uitgenodigd was en die dag andere verplichtingen had. Daar had ze het bij kunnen laten, maar dat deed ze niet. De brief werd niet letterlijk voorgelezen, maar in de kerkdienst vertelde burgemeester Polman dat ze schreef dat ze het gedachtegoed waarvan Roze Zaterdag een expressie is een warm hart toedraagt. Ze wenste "de lokale kerken van Bergen op Zoom, het gemeentebestuur en alle andere betrokkenen een inspirerende kerkdienst en een feestelijke Roze Zaterdag toe."

'Historische woorden'
Dominee Vermeulen noemt de woorden van de koningin "historisch," "want nu staat zwart op wit dat Beatrix achter de Roze Zaterdag staat." Vergunst is hierover zeer verbaasd. Volgens hem was het geen geheim dat de koningin tegen de invoering van het homohuwelijk was. Dit verhaal ging inderdaad rond, maar bewezen is het nooit.

De Gereformeerde Bond verwijt de homobeweging nu het koninghuis gedwongen te hebben om "kleur te bekennen. Oranje moet zich uiten over roze." De Bond vindt dat de organisatie de koningin nooit uit had mogen nodigen, omdat dat "ongepast en provocerend" zou zijn. "Een bezoek van haar aan Roze Zaterdag zou beslist niet samenbindend werken in onze samenleving." En "als het waar is dat zij adhesie betuigde aan het gehele gedachtegoed van Roze Zaterdag, betreur ik dat zeer," aldus Vergunst.

Dominee Vermeulen, aan wie de brief ook gericht was, bevestigt de inhoud van de brief echter. De letterlijke inhoud van de brief is overigens niet openbaar gemaakt.


'Voor de koningin volstrekt acceptabel'