Meeste huishoudens leveren volgend jaar in

Icoon PolitiekDe meeste huishoudens gaan er volgend jaar een kwart tot een half procent op achteruit. Minima en ouderen met alleen AOW of een klein pensioentje hoeven niet in te leveren. Dat blijkt uit de Miljoenennota 2008 die het kabinet dinsdag (Prinsjesdag) bekendmaakt.

Net als vorige jaren lekte een groot deel van de begrotingsvoornemens de afgelopen weken al uit.

Het koopkrachtverlies is het gevolg van een groot aantal lastenverzwaringen die het kabinet voor 2008 in petto heeft. Zo gaat de accijns op een pakje sigaretten met 25 cent omhoog en wordt een flesje bier 2 cent duurder. De dieselaccijns stijgt volgend jaar juli met 3 cent per liter en 1 januari 2009 komt daar nog een cent bovenop. Lpg wordt per 1 juli ook een cent duurder.

Nog meer slecht nieuws voor autobezitters: de fiscale bijtelling voor leasewagens gaat van 22 naar 25 procent van de cataloguswaarde. De aanschafbelasting voor diesels zonder roetfilter gaat omhoog, maar dieselwagens met roetfilter worden goedkoper.

Ook bezitters van (zeer dure) huizen krijgen het in 2008 voor hun kiezen. Het eigenwoningforfait voor huizen van meer dan 1 miljoen euro gaat omhoog. Ook verdwijnt het nu nog geldende plafond van 1,6 miljoen euro.

Mensen met een topsalaris worden ook op een andere manier aangepakt. Pensioenpremies boven een inkomen van 185.000 euro per jaar zijn niet meer aftrekbaar. Het kabinet blijft bij zijn plan AOW'ers met een aanvullend pensioen van 18.000 euro per jaar een heffing op te leggen. Wel krijgen ouderen die tussen hun 62e en 65e aan de slag blijven als beloning een 'participatiebonus'.

Om meer mensen aan het werk te krijgen wil het kabinet verder de 'aanrechtsubsidie' (een belastingvoordeel voor gehuwde niet-werkende vrouwen) in vijftien jaar afschaffen, in plaats van in 20 jaar, zoals eerder de bedoeling was. Huishoudens met kinderen tot vijf jaar worden ontzien.

Voor 2009 staan nog meer lastenverzwaringen op het programma. De btw gaat dan omhoog van 19 naar 20 procent. Dat levert 2 miljard euro op. Het kabinet gebruikt dit geld om de WW-premie voor werknemers af te schaffen. Hierdoor wordt consumeren duurder, maar arbeid goedkoper.

Met dit alles zijn de lastenverhogingen nog niet compleet. Zo wil het kabinet een belasting op vliegtickets invoeren. Het wil daarmee het milieuvervuilende vliegverkeer ontmoedigen. De reis- en luchtvaartwereld, die mordicus tegen is, heeft becijferd dat het gaat om een heffing van 25 euro per ticket, maar dat bedrag is nog niet bevestigd.

Het kabinet gebruikt de extra inkomsten om te investeren in onder meer onderwijs, zorg, kinderopvang en openbaar vervoer, zoals aangekondigd in het regeerakkoord. Tegelijk moet er ook bezuinigd worden op de overheidsuitgaven om de financiën op orde te krijgen. Zo wordt er voor circa 600 miljoen gesneden in de AWBZ. Het gaat vooral om luxe ondersteuning voor ouderen, zoals hulp bij uitstapjes. Het huidige overheidstekort verandert hierdoor in een overschot van circa een half procent in 2008.