Finland niet langer zelfmoordkampioen

Icoon OpmerkelijkHet aantal zelfmoorden in Finland is in vijftien jaar tijd met 40 procent gedaald. De voormalige koploper wat zelfmoorden aangaat is nu een gewoon en gemiddeld westers land met achttien zelfmoorden per 100.000 inwoners. In 1990 was dat nog dertig per 100.000 inwoners.

Waarom het land minder deprimerend is geworden, is niet geheel duidelijk. De betere behandeling van depressies speelt een cruciale rol volgens de psycholoog Jouko Loennqvist van het Nationale Instituut voor de Volksgezondheid in een publicatie vrijdag van het Franse persbureau AFP. Maar het verklaart niet op zichzelf de zeer sterke daling, meende Loennqvist.

Finland werd koploper met zelfmoorden tijdens economische vooruitgang in de jaren van 1965 tot 1990. Het aantal zelfmoorden verdrievoudigde in die tijd van voorspoed en urbanisatie. Ook onder tieners kwam dit in 1991 nog erg veel voor maar het aantal zelfmoorden onder jongeren en jonge volwassenen is sinds '91 met 30 procent gedaald. Toch maken nog veel jongemannen er een eind aan. Het is de voornaamste doodsoorzaak van mannen tussen de 20 en 34 jaar.

Alcoholisme is van grote invloed op het tragische verschijnsel en de lange donkere winters niet in grote mate, aldus Loennqvist. De helft van de zelfmoorden wordt in verband gebracht met alcohol en eenderde van de zelfmoordenaars is alcoholist. Aan het einde van de lente, wanneer er ieder etmaal daglicht in overvloed is, zijn er de meeste zelfmoorden in Finland.