Rusland test krachtigste 'gewone' bom

Icoon BuitenlandsRusland heeft de krachtigste conventionele bom ooit getest. 'De vader van alle bommen' is de bijnaam van het explosieve goedje, dat vier maal zo krachtig zou zijn als de sterkste niet-nuclaire bom van de Amerikanen, alias 'moeder van alle bommen'.

Een plaatsvervangend commandant van de Russische generale staf, generaal-overste Aleksandr Roeksjin, zei dat de bom qua efficiŰntie en capaciteit op een kernwapen lijkt. Er komt echter geen radioactieve straling vrij, zo benadrukte hij.

Volgens de televisiezender Kanaal EÚn bevat de Russische bom maar zeven ton aan explosieven, tegenover de Amerikaanse bom van acht ton, maar is hij toch viermaal zo krachtig door het gebruik van hoogst efficiŰnte explosieven die ontwikkeld zijn met nanotechnologie. Wanneer de beide bommen in TNT worden uitgedrukt, komt de Amerikaanse bom uit op 11 ton, tegenover 44 ton TNT van de Russen. De explosie van de Amerikaanse bom heeft een straal van 150 meter, de Russische behaalt het dubbele. Verder is ook de temperatuur in het epicentrum van de Russische bom tweemaal zo hoog als die in de Amerikaanse.

"Een relatief goedkoop wapen met een grote slagkracht", zo beschreef het hoofd wapenontwerp van het ministerie van defensie, Joeri Baliko, de bom. Door de gestegen olieprijzen heeft Rusland de uitgaven aan defensie kunnen opschroeven, en haar plaats op het wereldtoneel kunnen versterken.

Op Youtube zijn verschillende filmpjes te zien van de test.

Met dank aan MrOizo voor de submit.