'Leider Hofstadgroep zit al 2 jaar vast'

AlgemeenDe geestelijk leider van de Hofstadgroep, Redouan al-Issar, zit al twee jaar vast in de beruchte Tadmurgevangenis in de woestijn van zijn geboorteland SyriŽ. Dat schrijft De Telegraaf vandaag op basis van niet nader genoemde inlichtingenbronnen. De door Nederland gezochte terreurverdachte werd volgens deze bronnen in het voorjaar van 2005 overgebracht naar de 'martelgevangenis', circa 250 kilometer ten noordoosten van de Syrische hoofdstad Damascus.

De inspirator van onder meer Mohammed Bouyeri, ontvluchtte Nederland op 2 november 2004, enkele uren nadat Theo van Gogh was vermoord. Sindsdien staat Al-Issar te boek als voortvluchtig. Hij zou via Turkije ontkomen zijn naar SyriŽ.

Hij werd Nederland waarschijnlijk uitgeloodst door terrorismeverdachte Rachid B. uit Zierikzee. De 33-jarige B. werd in juli 2006 dood in zijn woning in Zierikzee gevonden. Zijn vrienden en familie dachten dat hij was vergiftigd. Het Openbaar Ministerie (OM) liet later weten dat het niet heeft kunnen vaststellen dat B. als gevolg van een misdrijf was overleden.

Onbekend
Officieel weten de Nederlandse autoriteiten niet waar de gezochte SyriŽr zich bevindt. Na diverse verzoeken van Justitie heeft SyriŽ telkens laten weten dat niet bekend is waar Al-Issar verblijft.

In 2005 was er al het bericht dat de geestelijk leider van de Hofstadgroep gevangen zou zitten in SyriŽ. Familieleden van de SyriŽr zeiden toen tegen een verslaggever van de GPD-kranten dat hij in de stad Hama werd opgepakt op de dag van zijn bruiloft. De toen 46-jarige Al-Issar zou daar in het huwelijk treden met een meisje uit Shaam.

Het Nederlandse ministerie van Justitie wilde in 2005 niet ingaan op de vraag of zijn arrestatie bij hen bekend is. Familieleden van de SyriŽr wisten toen ook niets over hem. Ook niet zijn vrouw en kind in Den Haag. Ze maakten zich grote zorgen over zijn lot. Zeker gezien de reputatie van de gevangenissen in SyriŽ.

Overigens wil niet alleen Nederland de voortvluchtige Al-Issar hebben. Hij wordt ook gezocht door de Marokkaanse autoriteiten, voor zijn rol bij de aanslagen in Casablanca in 2003.Redouan al-Issar