Stadwachten kijken toe bij scooterdiefstal

De 61-jarige Coby Kapper uit Enschede moet sinds zaterdag haar geliefde snorscooter missen. Het slot van het voertuig werd doorgezaagd, terwijl stadswachten stonden toe te kijken.

Zoals elke zaterdag ging de Twentse met haar snorscooter naar de stad. Haar onverzekerde, plastic ros zette ze op de hoek van de Bijenkorf onder toeziend oog van de stadswacht. De scooter werd afgesloten met een groot slot, maar Kapper vergat echter de sleutel uit het contactslot te halen.

Na twee uur winkelen kwam ze terug, maar haar scooter was spoorloos. Een stadswacht vroeg haar vriendelijk of ze iets kwijt was. "Ja ja, mijn scooter", antwoordde ze. "Die heb ik hier neergezet en zelfs afgesloten met een zwaar slot." Toen pas kregen de Melkertbaners door wat er met de scooter was gebeurd. "Dan is die gestolen. Wij hebben gezien dat iemand het slot doorzaagde."

Ze legden uit dat ze niets tegen de dief hadden ondernomen, omdat deze had verklaard dat zijn portemonnee was gestolen. Van de diefstal had de jongen aangifte gedaan. Omdat hij ook zijn sleutel in de portemonnee had gestopt, moest hij het slot wel doorzagen.

De stadswachten vertrouwden de dief blind. "Ik zal niet zeggen dat ze het helemaal goed hebben afgehandeld. Maar ze zijn zaterdag wel zwaar op het verkeerde been gezet doordat de jongen de sleutel van het contactslot in zijn bezit had", laat Robin Kist, teammanager van de Enschedese stadswachten weten.

De jongen domweg vragen naar het proces-verbaal van de diefstal of het eigendomsbewijs van de scooter behoort niet tot de bevoegdheden van een stadswacht. "Dat kan dus niet. Heel veel mensen verkijken zich op de mogelijkheden van een stadswacht. Die zijn zeer beperkt. Stadswachten zijn niets anders dan burgers in uniform. Ze zijn ook niet gerechtigd burgers te vragen zich te identificeren. We kunnen een verdacht persoon ook niet vragen zo’n drie kwartier te wachten op de politie. En zo lang moet je zaterdags wel vaak wachten op een agent als je hem nodig hebt", meldt Kist.

Coby zal waarschijnlijk kunnen fluiten naar haar snorscooter. Vanwege de torenhoge premie was het ding niet verzekerd. "Ik blijf het belachelijk vinden, dat dit onder de ogen van de stadswacht kan gebeuren. Zo’n groot slot doorzagen! Dat is toch niet normaal. Dan praat je toch niet meer over een situatie die je niet meer in twijfel trekt. Had tegen die jongen gezegd dat je de politie er bij haalde. Dan had ik nog wel eens willen zien of hij rustig was blijven doorzagen. De scooter heb ik bijna vijf jaar lang dag en nacht gebruikt. Dit is heel wrang", meldt de Twentse vrouw.


Een beetje stadswacht treedt hard op tegen wanpraktijken