Huisverbod voor agressieve partner

Icoon MisdaadEen meerderheid in de Tweede Kamer steunt een wetsvoorstel om agressieve partners tijdelijk uit huis te kunnen plaatsen. De fracties van CDA, PvdA en VVD spreken hun steun uit voor het plan van minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie), dat woensdag wordt besproken.

De nieuwe wet regelt dat bij dreiging van huiselijk geweld de agressor ten minste tien dagen uit huis kan worden geplaatst. In die periode mag de persoon in kwestie ook geen contact opnemen met het gezin dat in de woning achterblijft. De aanpak creŽert een adempauze en voorkomt dat het slachtoffer van huiselijk geweld daartoe de eigen woning moet verlaten.

Het ministerie van Justitie is een jaar geleden een proef begonnen met het tijdelijk huisverbod in de steden Amsterdam, Groningen en Venlo. Sindsdien zijn 56 huisverboden opgelegd. Volgens Hirsch Ballin werkten de betrokkenen over het algemeen goed mee met de hulpverleners die zich in de kwestie mengden.

Momenteel wordt alles in gereedheid gebracht zodat het huisverbod landelijk kan worden ingevoerd. Naar verwachting kunnen alle gemeenten begin 2008 gebruik maken van de regeling.

CDA-Kamerlid Marleen de Pater constateert dat met de nieuwe wet kan worden ingegrepen voordat er slachtoffers vallen. Haar PvdA-collega Khadija Arib noemt de nieuwe wet ,,hard nodig''. "Zo komen we af van situaties waarin slachtoffers dubbel worden gestraft omdat ze hun huis moeten uitvluchten."