Bouwpakket veroorzaakt onvrede wielrensters

De dames van het wielerpeloton van RTV De Bollenstreek vonden het al verdacht dat wielrenster Natalie van Gogh altijd goede prestaties behaalde op de fiets. Ook haar mannelijke bouw bleek niet mee te helpen de verdenking weg te nemen. Na wat rondvragen kwam men er al snel achter dat hun nieuwe lid ooit was omgebouwd. Natalie bleek vroeger als man door het leven te zijn gegaan. De transseksueel uit Nieuw-Vennep heeft veel commotie veroorzaakt bij haar concurrenten.

Van Gogh zelf weigert over de geslachtsoperatie en de perikelen eromheen te praten. Haar nieuwe wielrenclub heeft Frank Wijers aangewezen als haar woordvoerder. "We respecteren iedereen, ongeacht afkomst of oorsprong. We hebben met haar en binnen de vereniging besproken hoe hier mee om te gaan. Als rensters moeite hebben met het feit dat ze transseksueel is, verwijzen we naar de KNWU. Ze heeft een geldige licentie en wij houden ons aan de regelgeving van de bond", zo laat Weijers weten.

Wijers kan het zich goed indenken dat mensen vraagtekens zetten bij haar deelname, niet in het minst omdat ze altijd goede tijden rijdt. In het Brabantse dorpje Hapert kwam het Noord-Hollandse bouwpakketje niet verder dan de dertiende plek, maar dit seizoen wist ze al diverse keren het erepodium te behalen. Ze wist zelfs een regionale wedstrijd in Amsterdam te winnen. Voor meedoen aan echt grote wedstrijden wordt de 32-jarige schone nog niet goed genoeg geacht.

De Schijndelse Sissy van Alebeek is een van de weinige dames die niet te benauwd was te vragen wat van Gogh nu werkelijk is. "Vooral in het begin had ik er een dubbel gevoel over. Aan de ene kant vroeg ik me af of het wel helemaal eerlijk was dat zij als transseksueel bij ons reed, aan de andere kant heeft ze van de KNWU toestemming gekregen. Ze is voor de wet vrouw geworden, dus wie zijn wij om er iets van te zeggen?" Toch kan niet iedereen zich bij de beslissing van de wielerbond neerleggen. Sommige vrouwen zijn zelfs boos over de toelating van de omgebouwde tot het vrouwenpeloton. "Het wordt door veel rensters niet geaccepteerd omdat er over haar nog veel onduidelijkheid bestaat. Ze kan echt ontzettend hard rijden. Veel rensters vragen zich af of ze wel helemaal vrouw is. Of alles er wel afgehaald is."

De wielerbond zag geen enkele reden om Van Gogh geen toestemming te verlenen mee te doen bij de dames. Nelly Voogt van het KNWU, die zich in deze zaak heeft verdiept, meent dat de transseksueel voldoet aan alle eisen. "Ze heeft een medische keuring ondergaan, en staat in haar paspoort vermeld als vrouw. Op die gronden hebben wij haar een licentie verstrekt. Dat er een discussie ontstaat, kun je verwachten. Zoiets komt natuurlijk niet vaak voor", meldt Voogt.

De nog nimmer voor de mannen gereden hebbende Van Gogh is niet uniek in de wielersport. In 2002 nog zorgde de transseksuele Michelle Dumaresq voor de nodige poppenkast in Canada toen zij een oproep kreeg deel te nemen aan het WK mountainbike te Oostenrijk. Protesten van haar ploeggenoten konden echter niet voorkomen dat zij werd geselecteerd voor het toernooi.


Haar concurrenten staan niet te juichen



Zelfs wielermasseur Ruud zou niet graag haar billen willen masseren

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK! Sport!