Rechter: Hit Michael Jackson is plagiaat

Na twaalf lange jaren wachten, hebben de Belgische componisten Danny en Eddy vandaag eindelijk het gelijk aan hun kant gekregen. Niet R. Kelly, maar de twee Belgen zijn verantwoordelijk voor Michael Jacksons wereldhit 'You are not alone'. Dit besloot de Belgische rechter van het hof van beroep te Brussel vandaag.

'Wacko Jacko' scoorde in 1995 een monsterhit met het nummer 'You are not alone'. De single is akomstig van zijn album 'HIStory - Past, Present and Future, Book I'. Michaels producer R. Kelly schreef het nummer voor de zanger, maar het plaatje lijkt als twee druppels water op 'If we can start all over' van de broers Van Passel, die het nummer al in 1993 componeerden.

Er volgde een juridische strijd die twaalf jaar lang heeft geduurd. Aan die strijd kwam vandaag een einde toen de rechter besloot dat de 'Belgische' versie de originele is en niet die van Kelly. De rechter oordeelde ook dat alle royalties die de R'n'B-zanger tot nu toe heeft ontvangen, naar de bankrekening van de twee broers moet worden overgemaakt.

Buitenlandse auteursrechtenwaakhonden hoeven zich volgens Sabam niet te houden aan de uitspraak. De Belgische tegenhanger van onze Buma/Stemra heeft zelf de uitslag nog niet ontvangen. Zodra het vonnis binnen is, zullen zij hun buitenlandse zusterorganisaties ervan in kennis stellen.

Luister hieronder naar beide versies.




De gelijkenis is frappant

Met dank aan Joost-mag-het-weten voor de submit.