Nederlanders minder bang voor aanslag

Icoon EnquêteSteeds minder Nederlanders zijn bang voor een terroristische aanslag in eigen land. Dat blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond. De opiniepeiler doet sinds de aanval op het World Trade Center een jaarlijks onderzoek naar het gevoel over terroristische aanslagen in Nederland. Dinsdag, precies zes jaar na de aanslag in New York, maakte hij de balans op.

In 2007 was 36 procent van de ondervraagden bang voor een terroristische aanval in eigen land. Dat is beduidend minder dan de afgelopen drie jaar, in 2005 vreesde maar liefst 55 procent van de Nederlanders een aanslag. Opvallend is dat in 2002, vlak na de aanval in New York, dit percentage lag op 40.

Overigens denkt een kwart van de FOK!kers dat de VS zelf achter die aanslagen zit, zo laat een poll zien. Op het FOK!forum loopt wel een topic over een mogelijke 'belangrijke gebeurtenis' voor de wereld rond 19 september 2007. Een week geleden werden er in Duitsland drie terreurverdachten opgepakt en in Denemarken een aanslag verijdelt. Gevolg daarvan was dat minister Hirsch Ballin van Justitie vrijdag Nederlanders vroeg waakzamer te zijn.