Rotterdam voert scootmobielen op

In Rotterdam is het nu oppassen geblazen. De gemeente heeft namelijk het besluit genomen scootmobielen op te voeren. Hiermee zou opa met een snelheid van maar liefst twaalf kilometer per uur langs je kunnen razen. De maximumsnelheid is nu nog begrensd op acht kilometer per uur.

De oudjes van het scootplatform Rotterdam zijn door het dolle heen. "Op een scooter die acht kilometer per uur gaat, kan je het gras zien groeien", meldt snelle scootmobieler Rieks Weerman. Samen met zijn kornuiten van het platform streed hij jarenlang voor een snellere scootmobiel.

De echte fanatieke scootmobieler gebruikt zijn voertuig niet alleen voor het dagelijkse ritje naar de supermarkt, ze rijden ook mee met hun fietsende partner. De jongere scootmobielgebruikers brengen er zelfs hun kinderen mee naar school, zo legt hij uit. Weerman zelf legt meer dan honderd kilometer per week af met zijn scootmobiel. Een beetje gas op de plank is daarbij wel welkom.

Rotterdam testte het afgelopen jaar met succes de snellere scootmobielen. Het aantal ongelukken bleef in de proefperiode gelijk.

Gelukkig mag niet iedereen zomaar op een snelle scootmobiel scheuren. Degene die een opgevoerde scootmobiel wil, moet met succes een theorie- en praktijkexamen afleggen. Ook moet de scootmobiel op een geschikte plek worden gestald en moet hij dagelijks meer dan een kilometer lang worden uitgelaten.


Zelfs de politie is geïnteresseerd in de snelle scootmobielen