Allochtone meisjes sporten veel minder dan autochtone pubers

Icoon BinnenlandsTienermeiden van allochtone komaf sporten en bewegen veel minder dan leeftijdgenoten van Nederlandse afkomst. Het betreft dan vooral meisjes van Turkse en Marokkaanse komaf. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van het Nicis Institute. Slechts 39% van de allochtone meisjes heeft een actieve levensstijl. Bij autochtone meisjes is dat 76%.

Opmerkelijk is dat mannelijke allochtone pubers juist meer sporten dan autochtone tienerjongens: 79% tegenover 66%. De cijfers komen uit achterstandswijken in Zwolle en 'voorbeeldwijken' in Emmen.

Volgens de onderzoekers wordt het opmerkelijke verschil bij de meisjes veroorzaakt door hun culturele en religieuze achtergrond. Veel allochtone meisjes moeten/willen hun lichaam bedekken en dat is vaak een sta-in-de-weg voor sportbeoefening. ''Natuurlijk zijn er speciale kleedkamers voor meisjes, maar dan vormt de mannelijke leider- of trainer een probleem voor de meisjes of hun ouders'', aldus een onderzoeker. Bij de jongens speelt dat probleem niet.

Het onderzoeksrapport wordt gebruikt in de strijd tegen overgewicht bij kinderen. Uit het rapport blijkt ook dat een veelheid aan factoren bepaalt of kinderen vatbaar zijn voor overgewicht. Kinderen van actieve ouders zijn vaak actiever dan kinderen van luie ouders, en kinderen uit voorbeeldwijken zijn vaak actiever dan kinderen uit achterstandswijken.