'Wapens Gladio in handen criminelen'

Icoon MisdaadEen aantal uit een wapendepot van de geheime organisatie Gladio gestolen wapens is begin jaren negentig in handen gevallen van de criminelen Sam Klepper en John Mieremet. Dit meldde het tv-programma Reporter van de KRO gisteravond.

Klepper en Mieremet werden in augustus 1991 in Alkmaar gearresteerd. In hun auto trof de politie vier vuurwapens en twee granaten aan. De wapens maakten deel uit van een grote partij die midden jaren tachtig was geroofd uit een ondergronds depot in de Scheveningse Bosjes in Den Haag. Het depot was van de geheime overheidsorganisatie Gladio, die na de Tweede Wereldoorlog werd opgericht om verzet te kunnen bieden tegen een eventuele Russische bezetting. Gladio - officieel OperatiŽn en Inlichtingen - werd in 1992 opgeheven. De roof werd stilgehouden.

Reporter deed een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) en kreeg aldus documenten in handen waaruit blijkt dat de ontdekking van de wapens bij Klepper en Mieremet tot onrust leidde bij de militaire inlichtingendienst. Deze stelde vast dat een deel van de wapens afkomstig was uit het Gladio-depot. Besloten werd om dit geheim te houden, ook voor de politie in Alkmaar, waarmee de affaire in de doofpot verdween.

Klepper en Mieremet zijn in respectievelijk 2000 en 2005 geliquideerd. Hun dood was onderdeel van een reeks ernstige gewelddadigheden in het criminele circuit.