Korpschef bezorgd om intolerantie tegenover homo's

Icoon PolitieDe Amsterdamse korpschef Bernard Welten is bezorgd over de intolerantie tegenover homo's. Dat zei hij gisteren in Amsterdam in een toespraak ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van het homomonument. "Heb ik zorg? Ja, dat heb ik", aldus Welten tegen de circa honderd toehoorders.

De korpschef wees erop dat de politie in Amsterdam deze zomer al net zo veel meldingen van anti-homogeweld had binnengekregen als in heel 2006. "Ik denk dat dit niet alleen te maken heeft met een hogere aangiftebereidheid, maar gewoon omdat ik echt denk dat de tolerantie niet toeneemt."

Welten zei net als eerder dit jaar dat de politie de bestrijding van deze vorm van agressie zeer serieus neemt. "In uw jargon geformuleerd: wij zullen alles uit de kast halen om de daders te pakken."

Jubileum
Het jubileum van het homomonument werd dit weekend gevierd met verscheidene activiteiten bij het gedenkteken op de Westermarkt. Naast de toespraak van Welten was er gisteren een debat over intolerantie. De Amsterdamse burgemeester Job Cohen sneed zaterdag de verjaardagstaart aan.

Ter gelegenheid van de twintigste verjaardag zijn er momenteel in Amsterdam twee tentoonstellingen. Monument van Trots in de hoofdvestiging van de Openbare Bibliotheek Amsterdam laat zien wat het gedenkteken betekent voor verschillende homo's en lesbo's. Portretten op het Homomonument in galerie De Opsteker toont foto's van enkele van de vele verschillende bezoekers van de drie roze, granieten driehoeken.

Het homomonument werd op 5 september 1987 onthuld om de slachtoffers van de homovervolging door de nazi's te herdenken. In de loop der jaren kreeg het echter een veel bredere betekenis. Homo's komen er niet alleen bij elkaar tijdens Dodenherdenking, maar ook om bijvoorbeeld aids-slachtoffers te herinneren of Koninginnedag te vieren.