Consumentenbond int 4200 klachten Vista

Icoon DigitalBinnen een maand tijd heeft de Consumentenbond 4200 klachten verzameld over het nieuwe besturingssysteem Windows Vista. Volgens de bond is Vista nog geen volwaardige vervanger van Windows XP. Vista wordt bij nieuwe computers standaard meegeleverd. Daardoor krijgen steeds meer computergebruikers met Vista te maken. In augustus heeft de Consumentenbond een online meldpunt geopend waar klanten die problemen ondervinden met Vista hun beklag konden doen.

De twee grootste problemen zijn niet-werkende software en randapparatuur. Bij 59 procent van de klagers weigerden een aantal programma’s dienst, en 46 procent kregen hun randapparatuur, zoals printers en videokaarten, niet werkende. Er kwamen ook veel klachten binnen over langzame computers en wegvallende netwerkverbindingen.

De bond dringt bij Microsoft op aan dat ontevreden klanten kosteloos kunnen terugschakelen naar XP. De bond adviseert consumenten alleen Vista aan te schaffen als ze zeker weten dat hun hard- en software daaronder blijft werken. De bond beveelt de kopers ook aan om eens naar alternatieven als Apples Mac OS X of Ubuntu Linux te kijken.

Microsoft is teleurgesteld over het onderzoek van de Consumentenbond. "Microsoft hoopte meer te weten te komen over gebruikerservaringen met Windows Vista, maar de klachten richtten zich vooral op de compatibiliteit met randapparatuur. De conclusie dat Windows Vista geen volwaardige vervanger van Windows XP zou zijn, kan dan ook niet uit het onderzoek volgen."

Een woordvoerster van Microsoft vindt het maar vreemd dat de bond het bedrijf nu per brief benadert om over de uitkomsten van het onderzoek te praten. "We hebben de hele zomer geprobeerd met de Consumentenbond in overleg te treden, maar daar is niet op gereageerd." Nederland telt bijna een miljoen Vista-gebruikers. "De Consumentenbond meldt niet hoe veel gebruikers tevreden zijn." Microsoft verwijst gebruikers die problemen ondervinden met Vista naar een website met hulp en ondersteuning te gaan.

Een heleboel Vista-gebruikers vinden het niet zo Wow!