Vogelaar neemt islam-uitspraak niet terug

PvdA-minister Ella Vogelaar zal haar uitspraken over de invloed van de islam op de Nederlandse cultuur niet terug nemen. Dat zei ze gisteravond in het Kamerdebat over islamitisch activisme.

De minister van Integratie stelde deze zomer in een interview dat Nederland mogelijk ooit een land van joods-christelijke-islamitische tradities wordt. Tegen de Kamer legde Vogelaar uit dat cultuur geen statisch begrip is en dat ze er trots op is dat de Nederlandse cultuur voor nieuwe groepen openstaat.

PVV-leider Geert Wilders noemde Vogelaar gisteren ''knettergek'' vanwege haar visie op de islam in Nederland. Omdat ze haar uitspraken niet terugnam, diende hij een motie van wantrouwen in.

De fractie van de VVD overwoog ''serieus'' om de motie te steunen, zo zei het liberale Kamerlid Halbe Zijlstra, omdat de relativerende uitlatingen over onze cultuur ''het ergste doen vrezen.'' Maar uiteindelijk vonden de VVD'ers dat zij de minister moeten afrekenen op haar daden en haar beleid. De motie van wantrouwen kreeg daarom alleen steun van de PVV zelf.

Balkenende
Geert wilders deed gisteren ook een persoonlijk beroep op premier Jan Peter Balkenende om de islamisering van de Nederlandse cultuur te stoppen.

Balkenende nam daar gisteren uitdrukkelijk afstand van. De premier liet weten dat de overheid pal staat voor het beschermen van waarden als vrijheid van meningsuiting en vrijheid van geloof, maar ook hard zal optreden tegen geweld, het zaaien van haat en bedreigingen. ''Iedereen die de rechtsstaat ondermijnt, vindt de overheid tegenover zich. Maar een aanpak die verwijdering vergroot, biedt geen perspectief. We moeten niet denken in termen van wij en zij.''

De minister-president hekelde ook de aanval van Wilders op Vogelaar. Hij zei daarover dat ''woorden wonden kunnen slaan en dat iedereen zich daarvan bewust moet zijn.''