'Omroep moet meer Nederlands drama maken'

Icoon TelevisieDe Nederlandse Publieke Omroep (NPO) moet in zijn budget minstens 15 miljoen euro extra vrijmaken voor hoogwaardig Nederlands drama. Dat zei minister Plasterk (Media) vandaag bij de start van het Nationaal Omroepcongres in Bussum.

Verleden week kondigde de NPO, de overkoepelende organisatie van alle publieke omroepen, al aan 7 miljoen extra vrij te maken. De PvdA-bewindsman ziet graag dat daar nog eens 8 miljoen bijkomt en speelt met de gedachte dat in een prestatiecontract met de omroep vast te leggen.

Plasterk vindt goede dramaseries van essentieel belang voor het publieke omroepbestel. Hij oordeelt verder dat goede tv-series op dit vlak een extra stimulans betekenen voor de theater- en filmwereld. Een woordvoerder van de NPO liet donderdag weten dat zijn organisatie zich al extra inspant voor dit dure tv-genre. ''Ook in onze toekomstige meerjarenbegroting van 2008 tot 2011 proberen we extra geld vrij te spelen voor drama'', aldus de zegsman.

Waar de voorgangster van Plasterk, Medy van der Laan, nog aandrong op het weghalen van pure amusementsprogramma's op de publieke tv, gaf Plasterk aan dat er ''best iets vermakelijks'' op Nederland 1, 2 en 3 mag worden uitgezonden.

Hij erkende ook de rol van commerciële zenders die veel meer dan de publieken moeten leven van verstrooiiende uitzendingen. Toch hoopte hij dat de tv-makers zelf hun grenzen durven stellen om te voorkomen dat uitzendingen doorschieten. Het opstellen van een gedragscode door tv-makers lijkt hem wel wat.