Twaalf jaar cel en tbs voor Julien C.

Icoon MisdaadDe rechtbank in Breda heeft vandaag Julien C. veroordeeld tot twaalf jaar cel en tbs voor doodslag op de 8-jarige scholier Jesse Dingemans. De 23-jarige C. pleegde het misdrijf vorig jaar in het klaslokaal van Jesse op de Klim-Op basisschool in Hoogerheide.

Tegen C. was wegens moord twintig jaar celstraf en tbs geëist. De rechter acht moord niet bewezen omdat volgens hem niet zeker is dat C. het plan had iemand te doden. Er zijn volgens hem meer redenen te verzinnen dat hij met een mes op zak naar school ging. Zijn innerlijke onrust wees ook niet op een moordplan.

De verdachte heeft zijn betrokkenheid bij de moord altijd ontkend maar zijn versie van de gebeurtenissen op 1 december vorig jaar in Hoogerheide geloofde de rechter niet. Zijn verklaringen over bedreiging, afpersing en mishandeling door drie mannen wisselden teveel. Bovendien hechtte de rechter meer waarde aan het alibi van twee van de drie mannen die C. beschuldigde van de moord.

De rechter noemde het misdrijf buitengewoon laf, een ernstige schok voor heel Nederland en onvoorstelbaar voor de ouders en zusjes van het slachtoffer. Dat C. geen openheid heeft gegeven telde hij mee als strafverzwarend. "Wat hem bezielde. We weten het niet."

Dat de verdachte niet heeft meegewerkt aan onderzoek door het Pieter Baan Centrum doet volgens de rechter nauwelijks ter zake. In een eerdere strafzaak is gerapporteerd over zijn antisociale en narcistische trekjes.

Zijn misdaad is volgens de rechter het bewijs dat hij er niet in is geslaagd een stabiel leven te ontwikkelen. "Zonder motief iemand beestachtig afslachten past niet bij een gezond mens." De rechter benadrukte dat doodslag geen uitdrukking geeft aan alle emoties en legde uit dat de maximumstraf voor dat feit vijftien jaar is.