'Kilometerheffing vanaf 2010'

Icoon FileAl jaren wordt er gesproken over een kilometerheffing op de Nederlandse snelwegen. Volgens Paul Nouwen, ANWB directeur, komt het omstreden 'rekeningrijden' er in 2010. "Ik heb genoeg aanwijzingen dat dit in december van dit jaar bekend wordt gemaakt door minister Eurlings", zo meldt Nouwen vandaag in het AD.

Vanaf 2010 zou er op alle snelwegen een kilometerheffing moeten worden betaald. In drukke regio's van het land worden ook de omliggende wegen met een heffing aangepakt, dit om sluipverkeer tegen te gaan. "Een paar jaar later zal ook de rest van Nederland volgen", aldus Nouwen. Ook de regio's Arnhem, Nijmegen en Eindhoven zullen vanaf 2010 direct te maken hebben met de kilometerheffing.

Volgens het AD wilde minister Eurlings geen commentaar geven. Het kabinet heeft in het beleidsplan afspraken gemaakt, dat het rekeningrijden er in stappen moest komen. Volgens Nouwen komt dat nu toch sneller dan gedacht. "Als het namelijk een punt wordt voor de volgende verkiezingen, is het van de baan"

PVDA-kamerlid Lia Roefs stelde begin augustus nog dat het rekeningrijden gedoemd was te mislukken. Volgens haar dacht Eurlings alleen aan een heffing voor vrachtwagens, of aan alle weggebruikers, maar dan voor alle snelwegen. Zij gaf aan dat sluipverkeer en files daarmee niet voorkomen zouden worden. In augustus trok de VVD haar steun in voor de plannen van de kilometerheffing, omdat het kabinet zich niet aan de afspraken hield. De VVD steunde het plan eerst wel, mits de weggebruiker niet meer zou gaan betalen. Dit zou nu wel het geval zijn, volgens de VVD.