Luciano Pavarotti overleden

Icoon MuziekIn zijn woonplaats Modena is de Italiaanse operazanger Luciano Pavarotti overleden. Hij leed al een tijd aan kanker. Hij is 71 jaar geworden.

Gisteren kwamen er al berichten dat de toestand van Pavarotti slecht was geworden. Vorig jaar werd een kwaadaardige tumor bij de tenor verwijderd. Bij het grote publiek was hij vooral bekend door zijn vele tv-optredens en door zijn uitvoering van Nessun Dorma uit Turandot van Puccini. Dat werd in 1990 gebruikt als herkenningsmelodie van het WK voetbal in Italië. Vanaf toen was Pavarotti niet meer uit de publiciteit weg te denken.

Pavarotti debuteerde als operazanger in 1961 in Reggio Emilia, in een opera van Puccini. Zijn definitieve doorbraak kwam elf jaar later in New York, in de opera La Fille du Régiment van Donizetti. In de jaren '90 lokte hij honderdduizenden mensen naar z'n openluchtconcerten in onder meer Central Park in New York, en bij de Eiffeltoren in Parijs. Een groot succes was ook zijn samenwerking met de tenoren Placido Domingo en Jose Carreras (de drie tenoren).

De laatste jaren trok hij zich terug in zijn familie- en vriendenkring.


Luciano Pavarotti

Met dank aan Viking84 en Keiichi voor de submit.