Alberto Stegeman voor de rechter

De bekende reporter Alberto Stegeman, die met zijn programma 'Undercover in Nederland' alles in beeld brengt wat de wet en God hebben verboden, moet volgende week voor de Asser politierechter verschijnen. Stegeman zal worden vervolgd wegens het stiekem filmen van een man uit Zuidlaren. De man is door Stegeman ontmaskerd als een wapensmokkelaar die werkzaam is bij justitie.

"Dat meneer wantoestanden aan de kaak stelt is lovenswaardig, maar hij mag geen strafbare feiten plegen. De vrijheid van meningsuiting houdt op waar deze wordt begrensd door de wet", zegt Jan Hoekman, persofficier van justitie in Assen. Hoekman doelt hiermee op artikel 139f, dat het plaatsen van verborgen camera's in huizen verbiedt als dit het belang van de bewoner schade toebrengt. "Had hij zijn reportage in een openbare ruimte gemaakt, was er niets aan de hand geweest."

Ondanks het feit dat de journalist zich heeft voorgedaan als klant, de man maanden achter elkaar heeft gevolgd en zo de man heeft afgeschilderd als een crimineel die op bestelling illegale wapens uit Amerika smokkelt, wordt hij toch vervolgd. "Het gaat erom dat de man in zijn eigen woning is gefilmd en dat mag niet", oordeelt de rechter.

De razende reporter zelf meldt in een reactie niet in het minst te zijn geschrokken van de oproep zich bij de rechtbank te melden. "Het bevreemdt mij wel dat de man deze kwestie wil uitvechten in de rechtszaal. In mijn uitzending heb ik niet gezegd dat hij uit Zuidlaren komt, maar tijdens zo'n rechtszaak komt alles natuurlijk op tafel. Dat hij ook nog eens een schadevergoeding van meer dan een ton wil hebben, vind ik helemaal belachelijk."

Alberto Stegeman vertrouwt erop dat de zaak met een sisser zal aflopen. "Ik weet dat ik mensen niet in hun huis mag filmen, maar in dit geval, we hebben het over een medewerker van justitie die wapens smokkelt, weegt volgens mij het maatschappelijk belang zwaarder dan het persoonlijke belang van deze meneer."

De man uit Zuidlaren heeft eerder al geklaagd bij de Raad voor de Journalistiek, en haalde daar gedeeltelijk zijn gelijk. Zo vond de raad het niet juist dat Stegeman de vermeende smokkelaar niet aan het woord liet. Ook valt het niet goed te praten dat het kantoor en de trouwfoto van de man in de uitzending waren te zien, zodat het niet moeilijk is de identiteit van de man te achterhalen. "Dat hij in de woning filmde, is voor de raad van onderschikt belang. Als de strafrechter Stegeman hier wťl voor veroordeelt, ben ik heel benieuwd hoe we dit verder gaan toepassen in de praktijk. Bovendien vraag ik me af of het feit dat de man voor justitie werkte heeft meegewogen in de beslissing Stegeman te vervolgen", aldus Marc Visch van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).


Undercover in Nederland is een spraakmakend programma