Uruzganmissie volgens verwachtingen van kabinet

Icoon PolitiekDe Nederlandse bijdrage aan de NAVO-missie in Uruzgan loopt volgens alle verwachtingen van het kabinet. "Na een jaar is de uitzending geheel conform de verwachting." Dat heeft minister Eimert van Middelkoop gezegd tijdens de presentatie van een boek over Afghanistan in de kazerne in Wezep. De minister wil daarmee alle kritische geluiden tegengaan over geringe resultaten van de opbouw. "Het is belangrijk om ook te zeggen dat we met een goede inschatting onze militairen ernaartoe hebben gestuurd", aldus de minister van Defensie.

De minister verwijst naar het zogeheten artikel 100-brief die in december 2005 door het kabinet naar de Tweede Kamer werd gestuurd. In dat artikel staan allerlei onderwerpen die te maken hebben met de missie. “Daarin wordt gesproken van een trage voortgang, de aanwezige risico's en het maken van een klein begin van de opbouw." Ook zit de mate van het vechten binnen de lijnen die toen geschetst zijn.

De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) heeft volgens de minister de situatie in Uruzgan over de tegenstand van de Taliban goed ingeschat. Hij noemt het een grote vooruitgang en is goed te spreken over het inschattingsvermogen van alle betrokken deskundigen. In de komende tijd neemt het kabinet een besluit over een mogelijke verlenging van de missie na augustus 2008.

Deze week herhaalde oud-defensieminister Henk Kamp dat de uitzending twee jaar zou duren. "Maar het is niet zo dat er na 2008 niets zou zijn. Afgesproken is dat de NAVO dan zijn verantwoordelijkheid neemt voor Uruzugan." Volgens Van Middelkoop doet de NAVO dat ook en peilde ze als eerste bij Nederland.