Pronk spijt van uitspraak over Balkenende

Icoon Politiek

Kandidaat-voorzitter van de PvdA Jan Pronk heeft er spijt van dat hij premier en CDA-leider Jan Peter Balkenende een "leugenaar" heeft genoemd. Hij heeft "een politieke fout" gemaakt, zegt hij vandaag in een interview met de gratis krant De Pers.

"Ik heb mij de afgelopen jaren geërgerd aan mensen die politieke kritiek vermengden met persoonlijke kwalificaties. Nu heb ik me daar zelf schuldig aan gemaakt." Pronk deed zijn uitspraak dinsdagavond tijdens een debat met de andere kandidaat-voorzitters. Na afloop reed hij "met niet zo'n prettig gevoel naar huis", bekende hij aan De Pers. Hij had zich laten meeslepen.

De kwalificatie van Pronk over Balkenende ging over de Nederlandse betrokkenheid bij de oorlog in Irak. Volgens Pronk is Nederland onder leiding van de premier op een leugenachtige manier deze oorlog "in gerommeld". De PvdA is voorstander van een parlementaire enquête hiernaar, maar heeft in de kabinetsformatie beloofd daarvan af te zien. Pronk vindt dat ze op een onderzoek moet blijven aandringen.

Woensdag namen CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel en diens ChristenUnie-collega Arie Slob duidelijk afstand van de woorden van Pronk. Van Geel betitelde die als "een uiting van onmacht". Hij voegde er aan toe dat de verhouding in de coalitie met de PvdA gelukkig goed is. Slob wees erop dat Tweede Kamerlid Geert Wilders van de PVV hard wordt aangepakt als hij ruwe taal gebruikt. "Anderen moeten ook bij zichzelf te rade gaan of zij de harmonie in de samenleving bevorderen."

In totaal doen zeven kandidaten mee aan de strijd om het PvdA-voorzitterschap. De PvdA-leden kunnen van 16 tot 23 september hun stem uitbrengen. Op de 25e wordt de winnaar bekend.

Pronk heeft spijt