'Felix' en 'Henriette' slaan toe

Icoon RampNog nooit eerder, sinds de orkaanregistratie in 1949, was het voorgekomen dat twee orkanen op dezelfde dag, zowel aan de Westkust als aan de Oostkust van een gebied, aan land gingen. Vanochtend was dat zo ver. Orkaan Felix kwam in Nicaragua als Categorie 5 storm aan land, terwijl Orkaan Henriette (Cat.1) enkele uren later volgde aan de Westkust van Midden Amerika en daar het Mexicaanse schiereiland Baja teisterde. Het is overigens voor het eerst in de geschiedenis dat in ťťn orkaanseizoen er twee categorie 5 stormen ontwikkelen, die ook daadwerkelijk aan land gaan.

Felix & Henriette in ťťn satelietopname


Rampscenario mogelijk
Volgens de eerste berichten uit de zwaar getroffen gebieden in Honduras, Nicaragua en Mexico valt het aantal dodelijke slachtoffers mee. In Nicaragua zouden zeker 3 mensen zijn omgekomen in Puerto Cabezas. De materiŽle schade daar is enorm. De stad zou voor de helft verwoest zijn, terwijl Felix snel afzwakte tot een Tropische Storm en daarna doorraaste richting Honduras. Het blijft afwachten hoeveel regen er gaat vallen. Men is nog altijd bang dat het ergste nog moet komen. De regen kan voor verwoestende overstromingen en modderlawines zorgen die vele slachtoffers kunnen maken. Op sommige plaatsen is meer dan 50 cm watergevallen binnen 12 uur tijd.

Aan de westkust van Mexico heeft Orkaan Henriette voor extreme regenval gezorgd op het schiereiland Baja en werden er golven van meer dan vier meter dan normaal gemeten. Ook daar zou er vooral aan de toeristenresorts flinke schade zijn, maar zijn er vooralsnog geen nieuwe slachtoffers gevallen.

Meer informatie over Felix, Henriette of andere orkanen vind je ook hier --> Hurricane Season 2007