Ouders FARC-strijdster Tanja duiken onder

BinnenlandsDe ouders van de 29-jarige FARC-strijdster Tanja Nijmeijer uit het Twentse dorp Denekamp zijn ondergedoken zodra het nieuws dat hun dochter lid is van de marxistische guerrillabeweging bekend werd, zo schrijft De Telegraaf vandaag. De ouders blijken de vijf jaar dat hun dochter aan de zijde van de FARC meestrijdt in Colombia, altijd geheim te hebben gehouden. Officieel werd altijd gesteld dat Tanja vermist was in het Colombiaanse land of daar ergens rondzwierf.

De vader van Tanja werkt op de afdeling Bouwzaken van de gemeente Denekamp. Burgemeester F. Willeme wist dat Tanja in Colombia zat. Hij verkeerde echter ook in de veronderstelling dat de oud-studente uit Groningen in dat land werd vermist. Dat kreeg hij te horen toen hij circa 5 jaar geleden een bezoek aan de vader bracht toen die langdurig ziek was. De burgemeester heeft intussen de ouders duidelijk gemaakt dat de gemeente voor hen klaarstaat.

De FARC staat algemeen bekend als een nietsontziende terreurbeweging. Drugshandel is hun voornaamste inkomstenbron. Op kritiek binnen de eigen gelederen – zoals Tanja die uitte in haar uitgelekte dagboek – staat onverbiddelijk de doodstraf.

Mocht Tanja nog leven en zou ze in handen vallen van Colombiaanse regeringstroepen, dan krijgt ze 15 tot 25 jaar cel voor terroristische daden. In het slechtste geval is de ex-studente ten dode opgeschreven. De FARC geeft Colombiaanse afvalligen standaard de doodstraf. Hoe dat met buitenlandse strijders zit, weet eigenlijk niemand.

'Al dood'
Een Colombiaanse verslaggever van een radiostation uit Colombia heeft tegen RTV Noord gezegd dat het leger Tanja graag zal pakken ''omdat dat veel internationale aandacht zal opleveren''. Volgens de Nederlandse bioloog Roelant Jonker, die in 2001 werd ontvoerd door de Colombiaanse rebellenbeweging, is de kans groot dat Tanja al dood is.

Jonker, één van de weinige Nederlanders die de FARC uit eigen ervaring leerde kennen, acht de kans klein dat Tanja haar avontuur overleeft. ''Ze snijden je de keel door. Daarom heb ik me tijdens de ontvoering nooit opstandig gedragen. In het eerste kamp waar ik kwam, legden ze me al uit dat als ze je de keel met een machete doorsnijden, ze niet meteen je luchtpijp en je halsslagader raken, omdat je dan meteen dood bent.''

Overigens onderzoekt het Colombiaanse leger of er nog een tweede Nederlander actief is binnen de FARC. Dat zou mogelijk blijken uit de gevonden dagboeken van Tanja.Tanja Nijmeijer

Met dank aan laforest EN Mowiek voor de submit.