Avonturier Steve Fossett vermist

Icoon OpmerkelijkSinds afgelopen maandagavond wordt de Amerikaanse avonturier Steve Fossett vermist. De 63-jarige Fossett is voor het laatst gezien in de Nevadawoestijn in een klein solovliegtuigje.

Fossett heeft ruim honderd wereldrecords gevestigd in vijf sportieve disciplines. In 2006 vloog hij als eerste met een ultra-light vliegtuigje 42.000 kilometer ver terwijl hij dat jaar ervoor voor het eerst rond de wereld vloog in zo'n vliegtuigje.

Hij was in 2002 de eerste man die erin slaagde om in een luchtballon de wereld rond te varen en in 2004 brak hij het wereldrecord non-stop zeilen met zijn catamaran Cheyenne. Ook de Mount Everest heeft hij bedwongen en slaagde hij erin het kanaal tussen Engeland en Frankrijk over te zwemmen in ongeveer 22 uur.

Zoekactie
De zoektocht naar Steve Fossett is inmiddels op gang gekomen, maar wordt bemoeilijkt door het feit dat Steve geen vluchtplan had ingediend. Hij wilde op zoek naar een geschikte lokatie voor een nieuwe recordpoging en heeft niemand verteld waar hij heen ging. Ian Gregor, woordvoerder van de luchtvaartdienst FFA, vertelt dan ook :"Fossett had maandag rond het middaguur terug moeten zijn, maar maandagavond is hij als vermist opgegeven"

Er wordt op dit moment gezocht met dertien vliegtuigen in een gebied van honderden vierkante kilometers in West Nevada. De Civil Air Patrol, ťťn van de hulpverleningsdiensten die meehelpt met zoeken, ziet het dan ook als reddingsmissie en geen stunt.

Een oude vriend van Fossett die hem had leren ballonvaren, John Kugler, reageerde nuchter. "Fossett heeft een veilig toestel, veel brandstof en weet waar hij mee bezig is. Waarschijnlijk vinden we hem straks op een berghelling en heeft hij honger"Met dank aan Frank07, HaerdenC en Berkery voor de submit.