Deense politie verijdelt al-Qaeda terreuraanslag

Icoon TerrorismeDe Deense veiligheidsdienst PET heeft met de arrestatie van acht mannen in de nacht van maandag op dinsdag een grote aanslag voorkomen. Volgens de dienst onderhouden de verdachten banden met het terreurnetwerk al-Qaeda.

Slechts twee van de acht aangehouden personen zijn voorgeleid en blijven in voorarrest. De andere zes zijn gisteren op vrije voeten gesteld. Bij de actie in elf woningen in de Deense hoofdstad Kopenhagen troffen agenten onder meer instabiele explosieven aan. Een flat werd tijdelijk ontruimd om de springstoffen te kunnen afvoeren.

De twee 21-jarige verdachten die vastzitten, zullen in lijn met de nieuwe Deense antiterreurwetgeving worden vervolgd. Ze zijn volgens de Deense radio al officieel in staat van beschuldiging gesteld wegens poging tot doodslag en het tot ontploffing willen brengen van een bom.

Een PET-woordvoerder zei op een persconferentie dat de aangehouden personen militante moslims zijn in de leeftijd van 19 tot 29 jaar. Zes arrestanten hebben de Deense nationaliteit. De twee anderen hebben een verblijfsvergunning voor Denemarken. Alle acht hebben een buitenlandse achtergrond. Ze komen uit Somalië, Turkije, Afghanistan of Pakistan.

De arrestaties zijn in en rond de hoofdstad Kopenhagen verricht. Bij het onderzoek naar de verdachten werkte de Deense politie samen met buitenlandse veiligheidsdiensten. De PET was de verdachten al langer op het spoor en hield ze de afgelopen maanden in het oog. Wat het beoogde doelwit was van de terreurverdachten is niet bekendgemaakt.

Met dank aan laforest en Aka-Zigor voor de submit.