Balkenende moet lekken miljoenennota verklaren

Icoon PolitiekDe VVD heeft dinsdag premier Jan Peter Balkenende gevraagd in een brief uit te leggen hoe het kan dat er veel plannen uit de begroting voor volgend jaar al zijn uitgelekt, terwijl het kabinet pas op Prinsjesdag de miljoenennota presenteert.

Donderdag bereikte het kabinet een begrotingsakkoord en sindsdien berichtten media uitvoerig over de afgesproken maatregelen. De ergernis bij de VVD is groot omdat eerder met Balkenende harde afspraken zijn gemaakt om het lekken van informatie tegen te gaan.

De VVD wil dat de premier er alles aan doet om te voorkomen dat er nog meer nieuws op straat komt te liggen. Om die reden bepleiten de liberalen om de embargoregeling aan te passen, zodat niet alleen de fractievoorzitters maar alle Kamerleden de begrotingsstukken de vrijdag voor Prinsjesdag krijgen.

Volgens vicepremier Wouter Bos is er "een heleboel onjuist" van wat hij in de media voorbij heeft zien komen. Bovendien wordt er in zijn ogen vooral bericht over waar het geld vandaan komt en niet over wat er mee wordt gedaan.