Geneesmiddel hoge bloeddruk remt enzym

Icoon MedischPatiënten met een te hoge bloeddruk hebben baat bij een nieuw geneesmiddel dat als eerste een enzym aanpakt dat aan de basis van die hoge bloeddruk staat. Naast de verlaging van de bloeddruk lijkt het middel, Rasilez (stofnaam: aliskiren), de ernst van hartfalen te beperken.

Dit blijkt uit resultaten van onderzoek dat in Wenen is gepresenteerd tijdens the European Society of Cardiology. Ondanks de beschikbaarheid van verschillende soorten bloeddrukverlagers, wordt bij ongeveer 60 procent van de patiënten de gewenste verlaging niet bereikt. Als gevolg hiervan hebben zij een verhoogde kans op complicaties zoals een hartaanval, herseninfarct en nierschade.

Het nieuwe middel, een product van het Zwitserse farmaciebedrijf Novartis, is de eerste directe renine-remmer. Renine is een enzym dat door de nieren wordt geproduceerd en vervolgens de bloeddruk doet stijgen. Remming van renine door aliskiren zorgt voor een afname van activiteit van het systeem dat de bloeddruk opstuwt.

"Remmen op dit niveau is naar verwachting uiterst efficiënt", zegt Erik Stroes, internist bij het AMC. Het middel vertegenwoordigt de eerste nieuwe klasse van geneesmiddelen tegen hoge bloeddruk in meer dan tien jaar, aldus Stroes.

In het twaalf weken durende onderzoek werd het middel toegevoegd aan de standaardbehandeling bij patiënten met hartfalen. De resultaten laten een bijna vijf keer grotere afname in bnp (brain natriuretic peptide) zien bij patiënten die het middel krijgen. Bnp is een stof die door het hart wordt afgescheiden. De mate van afgifte ervan wordt gezien als een indicator van de ernst voor hartfalen.