Jongeren tegen opgaan van Nederland in EU

Icoon Europa83 Procent van de jongeren tussen de 15 en 19 jaar wil niet dat Nederland opgaat in een verenigd Europa. De jongeren zijn bang dat de Nederlandse identiteit verloren gaat door de Europese eenwording.

Dat blijkt uit een onderzoek van Interview/NNS in opdracht van Visie21 onder zeshonderd jongeren dat vandaag is gepresenteerd. De jongeren waarderen de Nederlandse nuchterheid, democratie en de mate van vrijheid die ze genieten.

Voor jeugdpremier van Inspiratie en Verbinding Jip Samhoud (17 jaar), jeugdminister van Werken en Leren Faouzi Achbar (24 jaar), en jeugdminister van Feest, Geluk en Optimisme Jochem Knuttel (17 jaar) een reden om een gesprek aan te gaan met Maxime Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken. ''Minister Verhagen doet er goed aan de mening van jongeren mee te nemen in de discussie over de Europese eenwording'', aldus jeugdpremier Samhoud.

Minister Verhagen is blij dat jongeren hun mening laten horen over Europa. ''Het hervormingsverdrag waarover Nederland hard onderhandeld heeft, zorgt dat Europa zich niet bemoeit met zaken die Nederland zelf kan doen'', aldus de bewindsman. ''Het zorgt dat zaken die eigen zijn aan Nederland, zoals de manier waarop we onderwijs geven, niet zullen verdwijnen.''