Levenslange celstraf voor Metselmoorden

Icoon JustitieDe rechtbank in Den Haag heeft één van de verdachten in de zogeheten Metselmoordenzaak in Den Haag vandaag veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Dat is meer dan de eis van 20 jaar.

Soenil D. heeft bekend in augustus 2004 de 24-jarige Jeroen Dekkers en de 25-jarige Rob Mahabier te hebben gedood. Zijn vader Bidjaipersad D. kreeg 20 jaar cel voor het medeplegen van de moorden.

Twee andere mannen, Taras K. en Angierpersad G., kregen respectievelijk 231 en 179 dagen cel. Zij waren zijdelings bij de zaak betrokken.

Het Openbaar Ministerie (OM) had zowel tegen vader en zoon 20 jaar   geëist. De geruchtmakende moordzaak in Den Haag heeft zich ruim drie jaar lang voortgesleept. Begin dit jaar besloot de rechtbank de zaak te heropenen, omdat zij het onderzoek onvolledig vond.

Noodweer
Soenil D. had al in een vroeg stadium verklaard de twee mannen uit Zaandijk met messteken te hebben vermoord. Volgens hem werd hij bedreigd door beiden en handelde hij uit noodweer. De rechtbank vond deze verklaring echter ongeloofwaardig. D. heeft een klein postuur, terwijl zijn belagers groot en sterk waren. De moorden waren volgens de rechter dus met voorbedachten rade gepleegd.

Vader D. werd verweten dat hij niets ondernam om de slachtpartij te stoppen, terwijl hij in de woning aanwezig was ten tijde van de moord. ''Hij is zeer berekenend te werk gegaan. Ook was hij nauw betrokken bij het opruimen van de lijken en het strippen van de woning, waarmee alle sporen werden uitgewist'', aldus de rechter.

Nadat Dekkers en Mahabier met tientallen messteken om het leven waren gebracht, besloot de familie D. het tweetal achter een muur van een andere woning te laten verdwijnen. ''Daarmee toonden ze geen enkel gevoel van medeleven voor de slachtoffers en hun families'', vond de rechter.

Beroep
Het OM wilde vader en zoon twintig jaar achter de tralies hebben. Maar de rechtbank vond dat voor Soenil nog niet genoeg. ''Het is absoluut noodzakelijk dat hij definitief uit de samenleving verwijderd wordt'', aldus de rechter, die de kans op herhaling erg groot acht.

De advocaten van vader en zoon D. lieten weten in hoger beroep te gaan. ''De rechtbank heeft geen enkel argument gegeven waaruit blijkt dat de vader direct bij de moord betrokken is geweest'', aldus Frank van Ardenne, raadsman van de vader.



Levenslang en 20 jaar de bak in