Doodstraf Ali Chemicali bevestigd

Icoon Misdaad Het hoger beroep van Ali Hassan al-Majid tegen het doodvonnis van juni 2007 werd vandaag afgewezen door het Iraaks Hooggerechtshof. Ook twee andere kopstukken van het regime van Saddam Hussein ontvingen dezelfde uitspraak. De drie mannen zijn veroordeeld voor misdaden tegen de menselijkheid, genocide en oorlogsmisdaden in verband met de grootschalige moord op 180 duizend Koerden in de jaren '80.

Generaal Ali Hassan al-Majid (1941) is een neef van de voormalige Iraakse dictator Saddam Hoessein en was onder meer minister van defensie in diens regime. Als de verantwoordelijke achter de gifgasaanval op Halabja, een aanval met chemische wapens tegen Iraakse Koerden, kreeg hij de bijnamen 'Ali Chemicali' en 'de slager van Koerdistan'. Tijdens zijn proces, op 11 januari 2007, gaf hij toe in 1988 opdracht te hebben gegeven tot executie van Koerden die tijdens de Anfal-campagne weigerden hun dorpen in het noorden van Irak te verlaten.

De overige veroordeelden, Sultan Hashim Ahmad al-Tai en Hussein Rashid Mohammed, waren ten tijde van de zogeheten Anfal-campagne respectievelijk minister van defensie en plaatsvervangend hoofd operaties van het Iraakse leger. Volgens een betrokken rechter moet het doodvonnis van de drie mannen binnen dertig dagen worden uitgevoerd.