Afrikaanse muzikanten spoorloos verdwenen

Icoon OpmerkelijkDe Nijmeegse Stichting Rhythm For Revival meldde vandaag dat een groep tamboers uit Burundi in Nederland verdwenen zijn. Het gaat om elf van de veertien tamboers, die door de stichting voor een reeks benefietconcerten naar Nederland gehaald zijn.

De muzikanten, die bij Nederlandse gastgezinnen verbleven, zouden zondag weer naar huis gaan. "Ze hebben keurig de concerten afgewerkt, maar daarna zijn er elf verdwenen. De tamboers hebben geen geld meegenomen", aldus penningmeester Jacques Kerssemakers. De tamboerspelers speelden twee weken lang twee keer per dag op scholen of instellingen. De concerten brachten een paar duizend euro op. Dit geld zal gebruikt worden om jonge drummers op te leiden in het door oorlog getroffen Burundi.

De paspoorten van de veertien tamboerspelers zijn bij hun aankomst in Nederland ingenomen door de marechaussee. Dit had moeten voorkomen dat de muzikanten illegaal in Nederland zouden blijven."Dat heeft dus niet geholpen. Ze hebben zelfs hun instrumenten en veel van hun bagage achtergelaten", aldus Kerssemakers.

De verdwijning van de elf muzikanten is door de stichting gemeld bij de vreemdelingenpolitie en marechaussee. Kerssenmakers verklaart: "Volgens die diensten hebben wij correct gehandeld. Hiermee is voor ons de kous af. We gaan niet zelf naar die mensen zoeken."
Met dank aan M42 voor de submit.