Kliklijn ’M’ wil ook op internet

MisdaadDe vijf jaar geleden gestarte kliklijn Meld Misdaad Anoniem, kortweg 'M' genoemd, wil ook meldingen via internet mogelijk gaan maken. Momenteel onderzoekt Justitie de mogelijkheid daartoe. Via een kliklijn op internet zou de bereikbaarheid, met name voor jongeren, vergroot worden. In Amerika is er in ieder geval al software ontwikkeld die het mogelijk maakt de anonimiteit van de afzender 100% te garanderen.

Wel moet nog onderzocht worden wat een tiplijn via internet betekent voor de capaciteit (afhandeling van alle meldingen) en de interpretatie van de tips. De afzender is niet meer bereikbaar en de medewerker kan dus niet, zoals bij de telefoon, doorvragen.

Succes
De kliklijn is een groot succes. Nederlanders blijken bereid anoniem behoorlijk veel zaken aan te geven. Nederlanders belden de afgelopen vijf jaar 260.000 keer naar 0800-7000, dat is gemiddeld 150 keer per dag. Sinds de start van de lijn zijn naar aanleiding van tips al 4.507 personen aangehouden die zich schuldig maakten aan strafbare feiten. Uit de cijfers, die vandaag in Den Haag worden gepresenteerd, blijkt dat politie en justitie door de anonieme tips in totaal 3.136 misdrijven hebben kunnen oplossen.

Veel tips gaan over drugsmisdaad. Vooral illegale wietplantages maar ook tips over drugstransporten, overvallen en inbraken, netwerken met zwartwerkers tot verzekerings-, belasting- en uitkeringsfraudeurs aan toe.