Britten bevestigen ongelukje atoombom Duitsland

Icoon ShockingEen ontploffing van een atoombom, net over de grens. Het lijkt een doomscenario, maar het werd bijna werkelijkheid in 1984 als we een artikel in de Duitse krant de Rheinische Post van vandaag moeten geloven.

Een kernbom, met acht keer de kracht van de bom die in 1945 Hiroshima vernietigde, werd vlakbij het vliegveld BrŁggen (nabij Elmpt) overgeladen. Doordat de bom niet goed was vast gemaakt en het die avond regende, viel de bom van de gladde wagen van circa 35 cm hoogte op het asfalt. Een rŲntgenfoto van de kernkop moest uitsluitsel bieden of er schade was. Daaruit bleek gelukkig dat er niets met de bom aan de hand was.Niet de eerste keer
Opmerkelijk is dat het niet de eerste keer is dat de Britten een 'ongelukje' hadden met een atoomwapen. Volgens dezelfde bron ging het in 1987 bijna mis toen een polaris-U-boot-raket in een Britse haven aan een haak bleef hangen, waarna hij met een enorme klap tegen een transportwagen klapte. Ook wist de Engelse krant The Guardian te melden dat er in 1974 op het Duitse vliegveld Laarbruch (tegenwoordig Niederrhein) een derde 'ongeluk' had plaatsgevonden. Ook hier viel een soortgelijk kernwapen op het beton toen hij werd gemonteerd aan een gevechtsvliegtuig.

New Scientist & Koude Oorlog
De zes betrokken militairen, die dienst hadden in BrŁggen, kregen volgens het Engelse blad New Scientist zware straffen, maar het Engelse ministerie van defensie wilde hier niet op ingaan. Een journalist van de New Scientist had inzicht gekregen in enkele documenten van het Engelse ministerie van Defensie ten tijde van de Koude Oorlog. Destijds werd niet bekend gemaakt door NAVO-landen waar en wanneer kernwapens waren opgeslagen.

Het bericht is ook terug te vinden op het FOK!Forum

Met dank aan MUZZ, DarkShine en Sjoerd102voor de submit.