Ook vanuit Kamer censuur op Wikipedia

InternetHet aanpassen van gegevens over jezelf is helemaal 'je van het' op Internetencyclopedie Wikipedia. Want niet alleen prins Friso en zijn vrouw Mabel en medewerkers van de publieke omroep lopen 'ongewenste' gegevens te verwijderen, ook Nederlande politici doen dat.

Computers van de Tweede Kamer zijn gebruikt om de beschrijving van onder meer de Kamerleden Jan Marijnissen (SP), Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) en Boris van der Ham (D66) aan te passen.

Bij het onderwerp Jan Marijnissen werd op 14 februari een tekst over de ruzie met partijgenoot Lazrak gewijzigd. De zin ''Dit kamerlid beschuldigt Marijnissen van dictatoriaal optreden'', werd zelfs compleet verwijderd. Verder werd de gehele passage waarin stond dat de SP in Oss, de woonplaats van Marijnissen, vorig jaar een verkiezingsnederlaag heeft geleden, gewist. Onduidelijk is of Marijnissen zelf de wijzigingen heeft doorgevoerd.

Van SP'er Krista van Velzen, werd volgende zin verwijderd: ''Door haar actieverleden is Van Velzen één van de weinige Nederlandse kamerleden met een strafblad.''

Bij Marianne Thieme werd weggehaald dat de fractieleider van de Partij voor de Dieren lid is van de Zevendedagsadventisten.

Boris van der Ham van D66 geeft toe zelf enige aanpassingen te hebben verricht. ''Maar dan gaat het om toevoegingen die volgens mij wel relevant zijn. Ik vind dat je heel voorzichtig moet zijn bij het verwijderen van kritische passages.''

In 2005 zat overigens Adam Curry al te knoeien in gegevens op Wikipedia. In een Engelstalige Wikipedia-artikel over podcasting wiste hij meerdere malen de rol die anderen bij podcasting hadden gespeeld. Hij bood hier later zijn excuses voor aan.

Met dank aan Ocampa voor de submit.