OM eist 6 jaar tegen Samir A. in oude zaak

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag bij het gerechtshof in Amsterdam 6 jaar gevangenisstraf geëist tegen Samir A.. Volgens het OM heeft A. zich schuldig gemaakt aan het voorbereiden van een terroristische aanslag.

Het gaat om een oude zaak tegen A. Het gerechtshof in Den Haag sprak hem in november 2005 van deze feiten vrij, omdat het de voorbereidingshandelingen van A. te onbeholpen vond om er een reële dreiging uit te kunnen afleiden. Het OM stelde daarop cassatie in bij de Hoge Raad. Het hoogste rechtscollege vond dat het Haagse hof een onjuiste uitleg heeft gegeven van het juridische begrip voorbereidingshandelingen en verwees de zaak naar Amsterdam.

Samir A. verscheen vanmorgen tegen wil en dank in het extra beveiligde gerechtsgebouw in Amsterdam-Osdorp. Hij had willen wegblijven, maar door een communicatiefout bij justitie werd hij vanuit de gevangenis in Vught toch op transport gesteld. A. zit momenteel een gevangenisstraf van 8 jaar uit voor een andere, soortgelijke zaak.

Advocaat-generaal R. de Vries betoogde vanochtend namens het OM dat A. destijds wel degelijk serieuze bedoelingen heeft gehad om een aanslag te plegen en dat er daarom voldoende redenen zijn om hem te veroordelen. A. was bezig een bom te vervaardigen en bezat tijdens zijn arrestatie plattegronden van en routebeschrijvingen naar het Binnenhof, Schiphol, de kerncentrale Borssele en het gebouw van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst.

Mocht Samir A. alsnog veroordeeld worden voor deze oude zaak, dat komt die straf bovenop de 8 jaar die hij nu uitzit. Overigens heeft A. tegen die 8 jaar nog hoger beroep aangetekend.