Van Bommel: SP kan democratischer

Icoon PolitiekDe SP kan democratischer. SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel heeft dat gezegd in een interview met het gratis dagblad Metro van maandag. Hij pleit er ook voor het fractievoorzitterschap en het parijvoorzitterschap van elkaar los te koppelen. Nu vervult Jan Marijnissen nog beide functies.

Van Bommel zegt "niet verrast" te zijn door de commotie rond SP-senator Düzgün Yildirim. Door de grote verkiezingsoverwinning ligt de SP "onder een vergrootglas''. "Ik vind ook dat de partij democratischer kan. Deze gebeurtenissen zijn onderdeel van een evolutie."

In een toelichting zegt Van Bommel tijdens partijcongressen al vier keer te hebben gepleit voor het scheiden van het fractievoorzitter- en het partijleiderschap. "Dat is eigenlijk niets nieuws."


Van Bommel gaat ook in op het incident van enkele maanden terug, toen een lokale ambassademedewerkster in Jordanië zich over hem beklaagde nadat hij gezegd had dat ze er "sensationeel" uitzag. "In dat deel van de wereld is het niet verstandig om tegen een getrouwde vrouw te zeggen dat ze er sensationeel uitziet. Als ik wat langer had nagedacht had ik het niet gedaan."